Máte chuť na jablečný mošt? Je to snadné, mají ho v každém obchodě, v každém marketu, v každé restauraci…..
Ale co když byste měli možnost si ho sami vyrobit? V biokvalitě. Ručně. Po staru. Přesně tak, jak si ho dělali naši dědové.
Ve stodole pod plachtou se skrývá poklad. Poklad historické hodnoty. „Když mi bylo asi deset let, přitáhl to můj děda domů. Drtič a lis v jednom,“ vzpomíná můj 77 letý táta. Dodnes funkční. Perfektní stav. Jednoduchý, dřevěná konstrukce s elektromotorem 220 V. Domácky vyrobený.
Máme stroj, nyní potřebujeme jablka. Nejlepší jsou ty, co máme doma. Na zahradě, v biokvalitě.
Jabloň „opajtlujeme“, pro ty, co nerozumí, oklepeme, nebo-li jablka setřeseme, pak posbíráme a nashromáždíme k moštovači. Na výrobu 50 až 60 litrů moštu potřebujeme cca 1 q, (100 kg) jablek. Samozřejmě záleží, na úrodě, jestli bylo dost vláhy, jakou máme odrůdu….
Čistá jablka nasypeme do násypky drtiče, jablka rozdrtíme, naplníme lisovací koš.
Jablečnou drť v koši vylisujeme.
A už můžeme pít. Je výborný, studený, sladkokyselý, no prostě mooooc chutný.
Suchou, jablečnou drť můžeme použít jako hnojivo na zahrádce, nebo do kompostu.
Naplníme všechny prázdné láhve, které doma najdeme.
Domácí mošt v této úpravě má jednu malou nevýhodu, musí se vypít za pár dnů. Pokud chceme uchovat, musíme zamrazit, sterilizovat, zkvasit, nebo jinak zpracovat. Ale to už je o něčem jiném…..
Máte také zkušenost s moštováním? Podělte se s námi…..jaký „moštovač“ používáte vy?