Šípek, šípek, šípek….

Všichni ho známe. Keře s plody oranžovými až červenými rostou planě podél polních cest, v remízkách, na okraji lesů. Když jsem byla malá, sbírala jsem šípky a navlékala je na nit a vyráběla si tak korálky. I dnes je sbírám, ale nyní je využívám úplně jinak. Naši předkové již dávno věděly, že jsou plné vitamínů. Nejvhodnější období sběru je září až říjen, takže právě teď.

Mám ráda barevný podzim. Barevné listnaté lesy, kdy převažuje hnědá, hnědočervená, oranžová, oranžovočervená, žlutá. Pastva pro oči. Sluníčko hřeje ještě z posledních sil, a nejen šípkové keře ukazují na odiv své krásné plody.

Z šípků vyrábím samé dobroty, plné vitamínů a zdraví prospěšných látek.

Suším šípky na čaj. Ty menší kousky zbavím „bubáka“ a usuším na síťce. Před použitím rozdrtím a přidávám do svých čajových směsí.

Sušený šípek

Větší šípky rozpůlím, zbavím semínek a chloupků, opláchnu ve vodě. Je to taková „piplačka“, ale stojí to za to.

Je to pracné

Takto zpracované plody naplním do skleniček a zaleju medem. Šípek v medu je moc velká dobrota. Pravidelně užívám a marodím doopravdy minimálně.

Šípek v medu

Zbylý očištěný oranžový poklad vložím do pomalého hrnce, přidám trochu cukru, trochu vody a 10 hod na „pomalo“ nechám pracovat. Hmotu rozmixuji a naplním do skleniček. Máme marmeládu, nebo šípkový protlak. Je výborný na vánoční cukroví, nebo na šípkovou omáčku….ňam, ňam.

Rozvaříme šípek
Příprava na šípkovou omáčku

Samozřejmě nastane situace, kdy už nemůžu šípek ani vidět, nebaví mě čistit a odstraňovat semínka….takže plody, co zbydou, jen rozříznu a nacpu do sklenice. Přidám celou skořici, hřebíček, zaleju vodkou, aby bylo vše ponořené a nechám cca tři týdny macerovat. Občas protřepu. Tekutina se začne barvit do sytě červené barvy. Poté scedím, nejdřív přes hrubé sítko, pak jemnější a nejjemnější. Svařím si cukr s vodou……v poměru 130 ml vody, 180 g cukru. To říká recept, ale protože já se snažím cukr minimalizovat, určitě dávám cukru daleko míň. Vychladlou vodu vliji do scezeného šípkového alkoholu. A mám další šípkovou dobrotu. To by bylo, aby se mě chřipka zdaleka nevyhnula…😊

Likér

Prokázané účinky šípku na tělo: (….jsem samozřejmě opsala…. 🙂 )

  • Posilují imunitu, jsou používány proti infekcím, proti nachlazení – kašel, chřipka, dýchací potíže
  • Jsou protizánětlivé – jsou bohaté na antioxidanty
  • Mají močopudný účinek – jsou prevencí močových kamenů
  • Obsahují velké množství vitamínu C – ten chrání kožní buňky před poškozením sluncem
  • Pomáhají proti onemocněním srdce, snižují krevní tlak
  • Pomáhají při prevenci i léčbě artritidy, bolesti kyčlí a kloubů
  • Obsahují pektin, který má mírný projímavý účinek
  • Pomáhají zhubnout

A co z něj vyrábíte vy? Napište mi….

Autorka knihy "STÁLE TAJNÉ aneb jak jsem sloužil v Mladoticích".
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů