Domácí bezový neboli bezinkový likér

Bez černý (Sambucus nigra) a jeho léčivé účinky oceňujeme dodnes. Možná si říkáte, že jste se spletli, že jste na jiných stránkách, než byl původní záměr, ale opak je pravdou. Všechno se vším souvisí. I v našem bývalém vojenském areálu pod Ondřejovem, tedy v Mladoticích, kde se zachovala krásná příroda a člověk zde přímo nasává, všemi smysly, to nádherné, to voňavé, to zdravé, co nám příroda nachystala, najdeme poklad v podobě rozrostlého bezového keře. V květnu sbírám velké koláče bílo-žlutých květů. Usuším a jako léčivý čaj používám při nachlazení, při horečkách, nebo při potížích s průduškami. A v tomto období (konec srpna, září) nedokážu odolat a trhám plody černých bezinek.

Čerstvé bezinky jsou sice mírně jedovaté, ale vaření se o nebezpečné toxiny postará a ještě naopak zvýší přínos pro naše zdraví. Obsahují množství účinných látek – kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, vitamíny skupiny B, vitamín C, vápník, kyselinu pantotenovou. Jedná se o vitamínovou bombu, která nastartuje imunitu, ještě než dorazí chřipková sezóna. Prospěšné látky obsažené v bezinkách také pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, pomáhají zvýšit množství antioxidantů v těle, působí protizánětlivě. Sirup se používá v boji proti chřipce, angínám, nachlazením a infekcím horních cest dýchacích.

Každoročně si vařím z bezinek likér. Prý vydrží až dva roky, ale to já nemohu posoudit. U mě vydrží maximálně do vánoc. Prostě ho vypiju, strašně moc mi chutná. A léčebné účinky likéru? Používá se na léčení migrén a nervových chorob, při zánětu trojklaného nervu, na odkašlávání. Chutná mi jako grog. Nejenže mě zahřeje, ale i dodá energii.

A teď konečně k samotnému receptu. Potřebujeme: 2 – 2,5 kg zralého bezu (černé kuličky), 1,5 l vody, 1 kg cukru (stačí 0,6 -0,7 kg, likér je dost sladký), 3 polévkové lžíce instantní kávy, pár hřebíčků, celou skořici, 0,5 l rumu.

Plody bezu zbavíme velkých stonků a vaříme ve velkém hrnci 15 – 20 min s vodou a 3 – 6 hřebíčky.

2 kg bezu

Uvařené přecedíme přes plátno, nebo vymačkáme přes sítko do druhého hrnce.

vymačkáme

Přidáme cukr, celou skořici, kávu a ještě povaříme 5 min.

ještě povaříme 5 minut

Nakonec přilijeme rum.

přidáme rum

Plníme do lahví.

nalijeme do lahví


Jaké máte zkušenosti vy? Také vám chutná? Vaříte si likér sami doma? Budu ráda, když mi napíšete, nebo dáte lajk.

Zdroj: domácí recept mojí babičky, vlastní zkušenost, https://sazenicka.cz/lecive-ucinky-bezinky/

Autorka knihy "STÁLE TAJNÉ aneb jak jsem sloužil v Mladoticích".
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů