Bez černý (Sambucus nigra) a jeho léčivé účinky oceňujeme dodnes. Možná si říkáte, že jste se spletli, že jste na jiných stránkách, než byl původní záměr, ale opak je pravdou. Všechno se vším souvisí. I v našem bývalém vojenském areálu pod Ondřejovem, tedy v Mladoticích, kde se zachovala krásná příroda a člověk zde přímo nasává, všemi smysly, to nádherné, to voňavé, to zdravé, co nám příroda nachystala, najdeme poklad v podobě rozrostlého bezového keře. V květnu sbírám velké koláče bílo-žlutých květů. Usuším a jako léčivý čaj používám při nachlazení, při horečkách, nebo při potížích s průduškami. A v tomto období (konec srpna, září) nedokážu odolat a trhám plody černých bezinek.
Čerstvé bezinky jsou sice mírně jedovaté, ale vaření se o nebezpečné toxiny postará a ještě naopak zvýší přínos pro naše zdraví. Obsahují množství účinných látek – kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, vitamíny skupiny B, vitamín C, vápník, kyselinu pantotenovou. Jedná se o vitamínovou bombu, která nastartuje imunitu, ještě než dorazí chřipková sezóna. Prospěšné látky obsažené v bezinkách také pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, pomáhají zvýšit množství antioxidantů v těle, působí protizánětlivě. Sirup se používá v boji proti chřipce, angínám, nachlazením a infekcím horních cest dýchacích.
Každoročně si vařím z bezinek likér. Prý vydrží až dva roky, ale to já nemohu posoudit. U mě vydrží maximálně do vánoc. Prostě ho vypiju, strašně moc mi chutná. A léčebné účinky likéru? Používá se na léčení migrén a nervových chorob, při zánětu trojklaného nervu, na odkašlávání. Chutná mi jako grog. Nejenže mě zahřeje, ale i dodá energii.
A teď konečně k samotnému receptu. Potřebujeme: 2 – 2,5 kg zralého bezu (černé kuličky), 1,5 l vody, 1 kg cukru (stačí 0,6 -0,7 kg, likér je dost sladký), 3 polévkové lžíce instantní kávy, pár hřebíčků, celou skořici, 0,5 l rumu.
Plody bezu zbavíme velkých stonků a vaříme ve velkém hrnci 15 – 20 min s vodou a 3 – 6 hřebíčky.
Uvařené přecedíme přes plátno, nebo vymačkáme přes sítko do druhého hrnce.
Přidáme cukr, celou skořici, kávu a ještě povaříme 5 min.
Nakonec přilijeme rum.
Plníme do lahví.
Jaké máte zkušenosti vy? Také vám chutná? Vaříte si likér sami doma? Budu ráda, když mi napíšete, nebo dáte lajk.
Zdroj: domácí recept mojí babičky, vlastní zkušenost, https://sazenicka.cz/lecive-ucinky-bezinky/