Je libo klobáska? Čočková polévka? Nebo snad jelení medailonky? Hamburger, šnek, sushi, či indická kuchyně? Zdravé tyčinky, různé dipy, zdravé pomazánky, pirohy, rybí salát? Slaný štrůdl, nebo něco sladkého? Koláč, perník, tiramisu? No, skoro všechno jsem ochutnala v sobotu na Gastro festivalu v Pláních, na malé, vesnické akci. Bylo to náročné, protože všechno bylo vynikající, domácí, s láskou dělané. No uznejte, musela jsem vyzkoušet. Akorát šneka jsem fakt vynechala. 🙂 Příjemné na celé akci bylo, že mezi námi nebyl žádný profesionální kuchař, žádný odborník.
A co takhle nádivku? Dali byste si?
Nádivka se dá jíst nejen o Velikonocích a ani nemusí být naditá do nějaké drůbeže, může se klidně pojídat celoročně, jen tak, dle libosti. 🙂 Může se s ní zažít spousta legrace a bodovat v soutěži. 🙂
Důležité ale je, aby bylo stylově prostřeno a obsluha byla příjemně naladěná a aby ji to slušelo. To, prosím, nikdy nepodceňujte! Samozřejmě nesmí chybět odvážlivec, který ochutná, který jí, který se cpe, který ji má rád, který doporučuje, který dá hlas. A kdo by neměl rád buchtu s uzeným, že?
Krásné, slušivé a kvalitně vyrobené zástěrky jsme koupily na stránkách Šik v kuchyni na http://www.sikvkuchyni.cz.
Chcete konečně recept? Upozorňuji předem, že není dietní, není bez lepkový, není low carb, ale za to je vynikající!!
Potřebujeme: 6 rohlíků (nebo 270 g pečiva), 450 g uzeného, 6 vajec, 130 g másla, asi 400 ml mléka, 200 g zeleného (kopřivy, špenát, petržel, pažitka, libeček….), sůl.
Den předem nakrájíme rohlíky na kostičky a necháme ztvrdnout. Uvaříme uzené (klidně i jiné maso) a necháme ve vývaru do druhého dne.
Spaříme zelené a nakrájíme na hrubo. Zapneme troubu a předehřejeme na 180 C. V robotu našleháme máslo, přidáme postupně žloutek po žloutku, ještě třeme 5 min.
Bílky našleháme se špetkou soli do polotuhého sněhu. Smícháme pečivo, mléko, maso, sůl dle chuti (pozor na slané uzené), lupení a utřené máslo se žloutky. Smícháme (ručně), přidáváme postupně bílek a hned nalijeme do pekáčku. Pečeme 50 min ve vyhřáté troubě do zlatova.
Upečená je pružná na dotek. 10 minut necháme odpočinout. A pak už můžeme papat. 🙂
Pokud vám tady chybí recept, který jsme mohli v sobotu ochutnat, není to moje chyba. Neznám ho. Ale možná….ve vašich příspěvcích……co říkáte?